Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. március 9., hétfő

Demcsák Zsuzsa: Jó lenne néha gyengének lenni


Demcsák Zsuzsa, a Mokka műsorvezetője, Viola Szandra, a testverselő költőnő és Pataki Éva Balázs Béla-díjas író voltak a Magyar Nők Szövetségének vendégei. Egy nőnapi beszélgetés keretében őszintén vallottak a nőket érintő legfontosabb problémákról és saját tapasztalataikról.

Koktél a paradicsomban – Ádám és Éva XXI. századi problémái címmel tartottak beszélgetést a Magyar Nők Szövetségének székházában. Az Athenaeum Kiadó három sztárszerzője beszélt a legfontosabb kérdésekről.

Demcsák Zsuzsának nemrég jelent meg A másik életem című könyve, amiben bántalmazott nőket mutat be, és saját tapasztalatait osztja meg a családon belüli erőszak témájával kapcsolatban. A műsorvezető szerint az egyik legfontosabb, hogy a nők el tudják engedni a megfelelési kényszert.

- Nem nagyon látok már a mai életemben klasszikus férfi-női szerepeket, pedig én tényleg hagyományos családmodellben nőttem fel, ami ezt a példát követte. Igaz, édesanyám mindig is egy önálló individuum volt, aki egyszerre tudta teljesíteni a klasszikus női értékeket és a saját önmegvalósítását is. Sokat változtunk, és nem tudom, hogy jó irányba, mert olyan jó lenne néha gyengének lenni, és csak a család tüzével foglalkozni, és nem mindennap nőként vadászatra menni. A férfiaknak tudatosabban kellene élniük, gondolkodniuk. Mi sokkal többet teszünk azért, hogy fejlődjünk, hogy változzunk, hogy alkalmazkodjunk, de ettől még sok minden nem a mi feladatunk – mondta Demcsák Zsuzsa. - Nem lehet mindennek megfelelni. Én megpróbáltam: a külvilágnak, a férjemnek, a gyerekeimnek, bárkinek a véleménye fontosabb volt, mint az, hogy én mit akarok. A megfelelési kényszert letenni, az már fél siker az ember életében.

Viola Szandra Testreszabás című kötetében testekre írt versekről készült fotókkal együtt tálalja verseit. A költőnő úgy véli, a testiségről folyamatosan beszélni kell.

- Az elmúlt tíz-húsz évben fordultak át a számok, ma már majdnem ugyanannyi költőnő van mint férfi. Másfél éve voltam Bakuban a Költőnők Nemzetközi Konferenciáján, ahol én képviseltem Magyarországot, és további húsz országból érkezetek még hölgyek. Azon gondolkoztam, hogy miért kell a költőnőknek külön konferenciát szervezni, miért nem lehetett ez a fiatal költők konferenciája, ahol vannak férfiak és nők is. Szerencsére nem az a helyzet, hogy a nők rosszabbul írnak, és ezért nekik külön kategóriában kell indulniuk, de mégis valahogy ez volt az első gondoltam. Aztán rájöttem, egy ilyen eseménynek figyelemfelkeltő ereje van, a kiváló, női alkotókra szerették volna a figyelmet irányítani – mondta Viola Szandra. - Nagyon eltérő véleményeket kapok a testvers fotókat illetően, és érdekes módon inkább a fiatal generáció az, aki nehezebben fogadja, és nem az idősebbek. Szerintem sok probléma van a testfelfogásunkkal. Sok helyre hívnak, hogy beszéljek a testhez való viszonyomról, a testfilozófiámról. Szerintem éppen az a fontos, hogy beszéljünk a témáról, hogy elinduljon egy párbeszéd, ezért még az sem zavar, ha negatív kritikával illetnek, ha ez szükséges ahhoz, hogy a téma terítékre kerüljön.Pataki Éva arra igyekezett felhívni a figyelmet, hogy bizony a nők helyzete a mai Magyarországon még rengeteg kívánni valót hagy maga után.


- Minden területen diszkrimináció van, Magyarországon különösen rossz a helyzet. Ilyen rossz arányban a felső vezetésben: gazdasági vezetők és politikai vezetők körében sehol sincsenek a nők, mint nálunk – hívta fel a figyelmet Pataki Éva. -  A magyar közvéleménynek arról fogalma sincs, hogy Lengyelországban a nemzeti bank elnöke nő, Varsó polgármestere nő, a miniszterelnök is nő. A magyaroknak van egy képe arról, mennyivel fejlettebbek vagyunk a lengyeleknél.
banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink