Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. február 4., szerda

Átalvatlan éjszakák, rettegés, horror, izgalom

Írta: Fejes Valentin

Howard PhillipsLovecraft: Howard Phillips Lovecraft legjobb művei

Manapság egyre gyakrabban találkozhatunk az olcsó, alig pár száz forintba kerülő, a horrorfilmek kategóriájába sorolt rendezői borzadályokkal – ezek nagy többségét nem is félelmetesnek, hanem már-már abszolút nevetségesnek tarthatjuk. Mit tehet az a bátor vállalkozó, aki mégis egy kis borzongásra vágyik? Arra a hamisíthatatlan, hideglelős hangulatra? Többek között fellapozhat egy-egy Stephen King vagy Clive Barker kötetet… vagy akár visszanyúlhat az olyan klasszikusokhoz is, mint Edgar Allan Poe. Vagy még inkább Howard Phillips Lovecraft.


Azon olvasók számára, akik valamilyen oknál fogva még sosem hallottak volna eddig az igényes horror koronázatlan királyáról, kiváló kezdés lehet a Szukits Kiadó gondozásában még 2011-ben megjelentetett összeállítás, amely a Howard Phillips Lovecraft legjobb művei címet kapta. A válogatás összesen 12 írást tartalmaz, melyek közül jó pár olyan művet is találhatunk, amelyek a lovecrafti univerzum klasszikusának nevezhetők, s melyek talán ezen horror-világ alapjainak is tekinthetők. Ilyenek például a Cthulhu hívása, az Árnyék Innsmouth fölött, a Rémület Dunwichban és Az őrület hegyei, valamint az Árnyék az időn túlról. A szerző nem csak egyedi, kizárólag rá jellemző stílusa miatt válhat rövid idő alatt egyik kedvenc írónkká, hanem azért is, mert az általa papírra vetett sorok olvasása közben biztos elfog bennünket a rettegés, a borzongás – a gyengébb idegzetűeknél pedig garantált néhány átalvatlan éjszaka. Ahogy maga Lovecraft is hivatkozik rá (s ez figyelhető meg munkásságának legtöbb gyümölcse esetében, magában a generált hangulatban is): „Az emberiség legősibb és legerősebb érzése a félelem, a legősibb és legerősebb félelem pedig az ismeretlentől való rettegés.” Nem mellesleg pedig a barátságosnak egyáltalán nem nevezhető univerzum az emberiség történelmét teljesen más megvilágításba helyezi – így igaznak bizonyul, hogy sosem voltunk egyedül, ám ezek az idegenek nem azok a kedves lények, mint tapasztalhattuk azt például E.T., a földönkívüli esetében.


Lovecraft mester máig is tetten érhető, töretlen sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy munkái számos film, zene, társas- vagy PC-játék alapanyagául szolgáltak. Innsmouth, Nyarlathotep, Cthulhu, Arkham: csak pár név azok közül, amelyek a lovecrafti univerzum szerves részét képezik, és amelyek az olvasók legrosszabb rémálmaiban köszönhetnek vissza. Készen áll arra, hogy belépjen egy olyan világba, melyet leírhatatlan szörnyűségek laknak? Ha igen, nincs más dolga, mint felkapcsolni a lámpát… és olvasni.
banner
Previous Post
Next Post

Partnereink

Partnereink