Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. február 15., vasárnap

A nagy szürkeötven hisztéria margójára

Írta: Tóth Judit

Nem néztem meg a filmet, és aki azt gondolja, hogy ez egy újabb lehúzó kritika lesz, az csak részben lát bele a fejembe. Ez nem egy megmondtam-hogy-szar-könyvből-csak-szar-filmet-lehet-adaptálni típusú bejegyzés lesz. Írok róla, de írok másról is.


Megmondom őszintén, sokat gondolkodtam azon, egyáltalán írjak-e erről az újonnan felkapott tömeghisztériáról. Olvastam a könyveket, de amikor a harmadik részt lapozgattam, eldöntöttem, ha ebből film lesz, biztosan nem fogom az időm erre pazarolni, bármennyire is jó a szereplőgárda. Nem elég, hogy a szereplőgárda nem jó (nem kell látni a filmet ahhoz, hogy ezt levágjuk), de még a történet is  felszínesen megírt, egyáltalán nem kidolgozott. Ezzel nincs is gond, a pornónak egyáltalán nem alaptétele az, hogy szóljon valamiről. Az is tény, hogy több ezer oldalnyi nyavalygásból, gondolatban végbemenő cselekvésekből,  dilemmából nem lehet jó filmes adaptációt készíteni. (kivéve ha a rendező egy zseni.) Mindegy. Tulajdonképpen ezt a történetet úgy is lehetne értelmezni (figyelem, szabad gondolatok következnek az én agyamból), Egy utat láthatunk, amin Anastazia végighaladva felfedezi, hogy szüzessége elvesztésével fellobban benne az a tűz, ami arra ösztönzi, hogy "sötét dolgokat" tegyen meg. Partnert talál a "súlyos terheket cipelő" Christian személyében, aki amellett, hogy pszichésen sérült mindentől függetlenül tárgyként kezeli a nőket.

Nem ragozom tovább. Sokan leírták már véleményüket, feltevéseiket, nem is ezért kezdtem el  ezt a bejegyzést.


Sok kritikát olvastam, miután kijött a film. Nem győztek meg arról, hogy megnézzem, és mégis mélyen elgondolkodtattak.

1: Nem kell jó írónak lenni ahhoz, hogy a Szürkéhez hasonló sikert érjünk el.Elég egy kiemelt fanfic, néhány aktus közben csattogó nemi szerv, gazdag környezetbe bújtatott üresség, és kész. Ha megjelölöd, hogy a főhős szexuális szolgáltatásaiért cserébe egy Audit kap ajándékba, még a gazdaságot is fellendítheted :)

2: Miközben mindenki a családon belüli erőszak ellen küzd, ez a történet éppen megalapoz egy ilyen szituációt. A férfi birtokolja a nőt, ami neki nem tűnik fel, mert kitölti az életét a piros betűs szerelem és saját perverziója, de az életben valószínűleg az ügyvédnél kötnének ki, mert Christian alaposan eldádázta őt is  és a gyerekeket is. Vagy szimplán csak uralkodik felettük.

3: A mai társadalom rettenetesen szexéhes. Ha van igény nem csak erre, hanem a Szürke sikerét követő pornókra, amik történetük szegénységében talán lekörözik a nagy világsikert. Ha a negyvenes anyukák ilyet olvasnak kapcsolatuk felerősítése helyett,komolyan el kell gondolkodni néhány dolgon. Meglepődnünk viszont egyáltalán nem kellene, hiszen olyan kultúrában élünk, ahol a szex eszköz. Nem a mikéntje a lényeg, hanem maga a tett, függetlenül attól, hogy a szituáció mennyire valószerű.
Kultúránkban a szex annyira tárgyilagossá vált, hogy nem tudjuk teljesen komolyan venni.


Őrjöngjünk hát mi is, hiszen sikerült egy teljesen üres, női elnyomásról szóló soft pornót kapnunk Valentin-napra, hátha a kihűlt párkapcsolatok ihletet merítve korbácsütésekkel ébresztik fel szunnyadó libidójukat, vagy vezényszóra úgy tekeregnek az orgazmus spriáljában, hogy egyáltalán nem fordult meg a fejükben a színlelés gondolata, hiszen partnerük nemcsak egy szexállat, de fáradhatatlanul kész a közösülésre, függetlenül a hangulatára, és a teendőire. Örvendezzünk, hogy egy olyan történetet kaptunk kézhez, ami nemcsak hogy tagadja az egyenrangú párkapcsolatokat, de egyenesen természetesnek veszi azt is, hogy a testiség kitölt egy egész kapcsolatot.

Itt az új heppi end helye.
banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink