Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. január 5., hétfő

UploadeFotó: Ansel /Easton/ Adams

Írta: Novák György


Az Uploaded Magazin fotó rovatában ezúttal Ansel Adamsről ejtünk szót, aki mindamellett, hogy fotográfusként és környezetvédőként tevékenykedett, a zóna rendszer kifejlesztőjeként is jelentőset alkotott.

Fiatalkora

1902-ben, San Francisco-ban született úri családba. Hiperaktív gyermek volt, és hipochondriában küzdött gyermekkorában. Már fiatalkorában elkápráztatta az őt körülvevő világ szépsége, a környezetében lévő tájak, a Golden Gate-Híd. Játékos, sportos és kíváncsi gyermek volt. Apja vásárolt neki egy három hüvelykes távcsövet, ekkor elkezdett érdeklődni a csillagászat iránt is. 1916-ban látogatott először el családjával Yosemita Nemzeti Parkba, itt rögzítette első fotográfiáit egy korabeli Kodak fényképezőgéppel. Az elkövetkezendő időben beleásta magát a fotográfia és a sötétkamrák titkaiba. Kiváló látásmódjának köszönhetően hamar ismert/elismert fotográfussá vált. 


Fotográfia - A Zóna Rendszer

Tájfotóiban ritka alapossággal próbált visszaadni minden apró részletet. A zóna rendszerének lényege, hogy fotóin a szürke szín árnyalatai mind megjelennek, így az összhatás árnyalat gazdagabb és kiegyensúlyozottabb hatást kelt.


1936-ban Edward Weston megalakította az F64 csoportot /Az elnevezés a legkisebb rekesznyílás után jött/ melynek Ansel Adams is tagja lett többek közt. Tagjait egy közös cél, a részlet-gazdag ábrázolás kötötte össze.


1950-ben úgy érezte új célokat kell keresni, új távlatokat kell nyitni. A Polaroid Corporation szakmai tanácsadója lett. Több ezer Polaroid fotót készített, leghíresebb fotói mégis a közel húsz évig használd Hasselblad fényképezőgépével készültek.

Megszámolhatatlan díjjal jutalmazták, halála után róla is neveztek el díjakat. (1971/1980)


Nyolcvankét éves korában, 1984. április 22-én hunyt el.

Három kötetből álló fototechnika könyvsorozatot állítót össze. The Camera, The Negative, The Print


Zóna
Jellemző
Szürkeérték
Zóna 0
Teljesen fekete, semmi részlet.
0-5%
Zóna I.
A teljes feketét követő első árnyalat. Némi részlet, textúra nincs. A filmes jelleggörbén az alsó hajlat, az alexpozíciós szakasz.
5-15%
Zóna II.
Az anyagszerűség első jelei. Mély tónusok, a kép legsötétebb textúrát mutató részei.
15-25%
Zóna III.
Sötét anyagok, árnyékban lévő tárgyak, kellő textúráltsággal.
25-35%
Zóna IV.
Sötét növényzet és kövek. A tájkép árnyékban lévő részei. Fehér ember arcának árnyékban lévő fele napfényvilágítás mellett.
35-45%
Zóna V.
Középszürke, 18% visszaverődés. Tiszta északi égbolt. Sötét tónusú arcbőr. Szürke kő. Időjárási körülményeknek kitett faanyag. A filmes jelleggörbe egyenes szakaszának közepe.
45-55%
Zóna VI.
Fehér ember arca napsütésben, diffúz természetes, vagy mesterséges megvilágítás mellett. Világos kő. Napsütötte havas táj árnyékos részletei.
55-65%
Zóna VII.
Nagyon világos arcbőr. Világosszürke tárgyak. Hó oldalvilágításban.
65-75%
Zóna VIII.
Anyagszerű fehér, finom részletekkel. Textúrált hó. Csúcsfények a fehér ember bőrén.
75-85%
Zóna IX.
Részlettelen fehér, némi tónusokkal. Hó lapos megvilágításban. A filmes jelleggörbe felső hajlata, a túlexpozíciós szakasz.
85-95%
Zóna X.
A papír fehér színe. Csillogó felületek és fényforrások a képen. Részlettelen fehér.
95-100%

Források: Bereczky Péter /bykyny/
                  HistoryPlace
A képek forrását a képre kattintva megtekinthetik.
banner
Previous Post
Next Post

Partnereink

Partnereink