Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. január 4., vasárnap

UploadedZene: A zene a filmben, a videoklip születése

Írta: Tóth Judit

Folytatva előző bejegyzésünket, szeretnék egy kicsit egy olyan témáról beszélni, ami szerintem minden zenekedvelő fejében megfordult. Hogyan születtek meg a ma közkedvelt videoklipek? A folyamat a klasszikus musical kialakulásánál kezdődik, de az ötvenes, hatvanas évek változásai új igényeket alakítottak ki. Arról nem is beszélve, hogy olyan nagy nevek léptek színre az említett időszakban, mint Elvis Presley, Buddy Holly vagy a Beatles.

Buddy Holly 

Mi történt a klasszikus korszak után?

Klasszikus korszakról 1933 és 1953 között beszélünk. Hogy miért volt ennyire népszerű a műfaj?
A válasz egy meghatározó történelmi okra vezethető vissza: A NAGY GAZDASÁGI VILÁGVÁLSÁGRA. Hollywood felismerte, hogy az emberek semmi másra nem vágynak egy kis kikapcsolódásnál, és sorra ontották az olykor szirupos, de üdítő alkotásokat, olyan sztárok segítségével, mint Fred Astaire, Judy Garland, Ginger Roberts, vagy Gene Kelly. 

Judy Garland Alice szerepében a Somewhere Over the Rainbow című klasszikust énekli az Óz a csodák csodájában

A helyzet megváltozott az ötvenes évekre. A gazdaság stabilizálódott, és a musical is új témákat kezdett feldolgozni. A West Side Story például a bűnös kisváros problematikájáról szól, de politikai, társadalomkritikus témákat is gyakorta alkalmaztak, és a Porgy & Bers című musicalben a feketék helyzete is kitüntetett szerepet kapott. A közönség ugyanis már nem kikapcsolódni akart, nem vágyott arra, hogy a musicalek üdesége kirángassa őket a gondokból, így a műfaj szerepe megváltozott.

Egy jelenet a Porgy & Bessből

Néhány szociokultúrális változásról is szót kell ejtenünk, hogy megértsük a folyamatot. Röviden: az USA izolációja megszűnt, és súlyos osztály-, faj-, és generációs kérdések is felmerültek, részint a feketék kapcsán, részint pedig azért, mert a II. világháborút követő 'baby boom' generációja felnőtt, és az eddig megszokott hagyományok, konvenciók ellen lázadt, különböző szubkultúrák létrehozásával. Továbbá változik a szabadidő eltöltésének módja is, hiszen 1946-ban a háztartásokba kerül a TELEVÍZIÓ. (Mellékes információ, hogy lássuk az átalakulás mértékét: míg 1946-ban a háztartások 2,3%-ában van TV, ez a szám 1955-re 64,5%-ra ugrik.)

Egy amerikai család tévézik az 50-es években
Adottak tehát ezek a változások. Tudni kell azonban, hogy a mozi sokkal gyorsabban reagált rájuk, hamarabb válaszoltak a kultúrális trendekre a televíziónál, így egy darabig a zenét együtt kell tárgyalnunk a mozival.

A zeneipar átalakulása - ROCK 'N' ROLL

Tudnunk kell, hogy a nagy zenei cégek kapcsolatban álltak a hollywoodi cégekkel, így egyfajta uniformizálódás, egy homogén ipar jött létre. 
Egy példán keresztül magyarázom: Adott egy dal. Korlátozott skálán mozgó érzelmek (a leggyakoribb a szerelem bármilyen formája), ezt hagyományosan adták elő. Tehát: az előadók, az előadásmód és a dalok között nem volt számottevően nagy a különbség. Fontos még, hogy ebbe az egységesített stílusba nem fértek bele a jazz, a blues, a gospel, vagy a country elemei.

Ezen jelenség ellensúlyozásaként több megoldást is kitaláltak:
1939-ben a Broadcast Music Inc. megtesz, amit eddig senki: a kiaknázatlan fekete zenei piac felé fordul, és olyan rádióállomásokat hoz létre, amik feketéknek fekete zenéket játszanak. 
Elterjed a zenegép: ezáltal a lemezipar újra virágzásnak indul, a 40-es évekre már olyan zenegépek is léteznek, amik képesek képeket is lejátszani. Az ötvenes évekre erősödik meg igazán az ifjúsági kultúra. Ők nyitnak az eddigre elvetett zenei műfajok felé, így a jazz vagy a country ismét egyre népszerűbb lesz. A fekete zene is egyre nagyobb hatással van rájuk (ez a szegregáció mértékét is csökkenti), és elterjed a ROCK AND ROLL. 
A rock and roll térhódításában fontos szerepe van a helyi rádióknak és DJ-knek, és a független lemezstúdióknak.

Elvis és a Beatles

Elvis Presley karrierje helyi szinten indul, ám a vonzereje és az énekhangja hamar sztárrá tette. Hollywood az ötvenes években 3 filmre szerződtette le, a Love Me Tender és a Jailhouse Rock mondanivalóját tekintve semmi másról nem szól, mint a fiatalság megszelídítéséről, illetve arról, hogy egy kívülálló személy hogyan illeszkedik be a társadalomba. A rock and roll ikonikus alakjáról egy későbbi cikkben még szót ejtünk.


Jailhouse rock. A videoklip ekkortájt még nem történetet mesél el, csupán a zenészeket ábrázolja.

A Beatles 1963-ban tör be az USA-ba (előtte a brit zene az USA-ban eladhatatlannak bizonyult), egy televíziós szereplésük váltotta ki a Beatlemániát, így az együttes egy évvel később turnéra indul, és ugyanebben az évben egy film is készül róluk Richard Lester rendezésével.
A Hard Day's Night című filmben már megjelennek a zenei videó csírái: a vonaton zenélős jelenet, valamit minden zenés epizód tartalmazza őket.

Egy zenés jelenet a filmből a zenés videó csírájával: Can't Buy Me Love

Változás a 80-as, 90-es években

A zene ekkorra már szerves részévé vált a filmek marketingjének, és hatással van azok szerkezetére is, mivel többek között meghatározza a vágások ritmusát, és a vizuális stílust.

Whitney Huston A testőr című filmbe Kevin Costner főszereplésével. A zene része a filmes marketingnek.

A filmek a filmek a 90-es évek végétől már úgy alakít ki bizonyos részeket, hogy azok illeszkedjenek létező slágerekhez. Így kialakul egy videoklip jellege is.

Ez idő alatt a zeneipar is ráeszmélt arra, hogy klipekkel sokkal hatékonyabban adhatnak el lemezeket, így egy komplett iparág épült klipek készítésére. A kliprendezők közül is emelkedtek ki nagy jelentőségű alkotók, akiknek a fantasztikus klipek mellett olyan filmeket is köszönhetünk, mint Az egy makulátlan elme örök ragyogása, vagy a Galaxis útikalauz stopposoknak.

Michael Gondry rendezte az Egy makulátlan elme örök ragyogását, de kliprendezőkéntis elismert, Többek között a Chemical Brothersszel dolgozott együtt.

De mégis melyik volt az első videoklip?

Szakmai értelemben a némafilmek, ugyanis ezeket kivétel nélkül zenei kísérettel adták elő, a látvány és a hang együtt alkotott egészet.

Fernand Leger: Gépi Balett
banner
Previous Post
Next Post

Partnereink

Partnereink