Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2015. január 2., péntek

Egy klasszikus musical - Top Hat

Írta: Tóth Judit

A Magyarországon Frakkban és Klakkban néven futó, Fred Astaire és Ginger Roberts nevével fémjelzett musical a kritikusok szerint a páros legjobb filmje, melyet mellesleg több kategóriában is Oscar-díjra jelöltek. Megújult filmrovatunkban kicsit górcső alá vesszük ezt a filmet, illetve bepillantást nyerhettek a klasszikus musical műfajába.

Fred és Ginger a Top Hat egyik híres jelenetében (kép: port.hu) 

A kezdetekről

Kezdjük rögtön a gyökereknél- a klasszikus musical műfajánál. Az 1930-as években jelent meg és vált népszerűvé, és ez is egy tipikus amerikai specialitás. A fénykorában több mint 1500 darab készül- mi laikusok azonban mégis csupán keveset ismerünk belőlük. 
A zene már a hangosfilm megjelenésekor, 1927-ben megjelenik a filmben, A Jazzénekes már egy zenés filmnek számít.

Alan Crosland: A jazzénekes (részlet)

A technika gyors fejlődése nagy mértékben a musical műfajnak köszönhető, a hangkeverés technológiája finomodott, és bizonyos kameramozgatási technikákat (daru használata) is ezekben a filmekben alkalmaztak először.

Top Hat

Fred Astaire és Ginger Roberts már ezt megelőzően is több filmben dolgozott együtt, a Top Hatben azonban, ahogy mar azt említettem, tényleg sikerült maradandót alkotniuk.

White Tie and Tails

A történet röviden: "A londoni fellépésre érkező Broadway-sztár, Jerry Travers udvarolni kezd az ugyanabban a szállodában lakó kosztümtervező Dale-nek, aki azonban barátnője férjének hiszi, s Velencébe menekül előle. Jerry persze követi, s egyre újabb félreértések nehezítik a szerelmesek egymásra találását, akik Irving Berlin remek zenéjére hihetetlenül könnyed eleganciával adják elő a legbonyolultabb táncfigurákat." (forrás: port.hu)
A filmbéli páros jellegzetessége az úgynevezett kihívás tánc: ugyanis ezek mind valamilyen veszekedésből indulnak ki. Természetesen a tánc átmenetileg elsimítja a nehézségeket, de a szerelem végső beteljesüléséhez minden konfliktust meg kell oldaniuk. 

Cheek to Cheek

Az én kritikám

Én ajánlom mindazoknak, akik egy kis üde kikapcsolódásra vágynak közel 100 perc erejéig. Nem érezni a filmet erőltetettnek, noha az első perctől kezdve tudjuk a film végkimenetelét. Alberto és Bates karaktere dob a történeten, és ugyan néha kicsit soknak éreztem Fredet, vagy nevezzük filmbeli nevén Jerrynek, ezt betudhatjuk annak, hogy mégiscsak a kor férfiideáljáról beszélünk :) A karakterek egyébként nem eléggé kidolgozottak, de ha az ember arra szánja magát, hogy musicalt néz, talán nem is figyeli ezt igazán, hiszen a tánc, a látvány, és természetesen a jó zenék feledtetik velünk ezt a hiányosságot. 
Szóval, attól függetlenül, hogy egy 1935-ös filmről beszélünk, csak ajánlani tudom, főképp azért, mert egy klasszikusról van szó, egy olyan klasszikusról, ami mind a mai napig kellemes kikapcsolódást nyújt a nézőnek.
banner
Previous Post
Next Post

0 megjegyzés:

Partnereink

Partnereink