Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2014. október 10., péntek

Japán hét - 2 (filmajánló)

Japán hét – második rész

http://images.cdn.bigcartel.com/bigcartel/product_images/126337815/max_h-1000+max_w-1000/1399397_533702933383757_1171490963_o.jpg

A tegnapra tervezett filmajánlót hoztam.
Mivel a japán filmvilág meglehetősen egyedi, színes, és sokrétű, nagyon nehéz választani belőle.
Mindenképpen a szamuráj korszakot bemutató filmek közül szerettem volna ajánlani, és – ahogy a korábbi könyvajánlónál – olyat, ami visszaadja ennek a világnak a számunkra furcsa, de vonzóan érdekes voltát.

Számos film van, ami jól bemutatja ennek a korszaknak  akár a szépségét, akár a nehézségeit,  számos olyan film is van, ami sokkal inkább bevezet minket a szamuráj etikettbe, hierarchiába, és világlátásba. És persze találunk számtalan akció-dúsabb alkotást.
De aki a kínai filmeknél látott félórás harcjelenetekre vágyik, falon felszaladó, röpködő harcosokra, nos, az egy másik kategória.

http://img.affenheimtheater.de/hana_no_ato_still_03.jpg


Akit érdekel ez a világ, túl van már „Az utolsó szamuráj”-on, de nem akar fekete-fehér klasszikusokat nézni (Kuroszava „Hét szamuráj”-a, vagy a „Zatoichi-sorozat” felejthetetlen élményt nyújt), viszont még nincs felkészülve az igazi, japán lassúsággal kibontott és végigvezetett történetekre (mint a nagy kedvenceim, az „Eső után” vagy „A kétségbeesés kardja”) annak alapozó-kurzusként szívből ajánlom Yamada Yoji Szamuráj-trilógiáját.

Nem akciófilmek, sőt, még csak nem is nevezhetőek eseménydúsnak, legalábbis a szónak abban az értelmében, amihez az amerikai filmektől szokva vagyunk. Ezek a filmek emberi sorsokról, és érzésekről szólnak, egy olyan világban, ahol nem volt illendő ezeknek az érzéseknek kifejezésre jutniuk. Harcokról, de nem az ellenfél, hanem önmagunk ellen, és bár olykor láthatunk egy-egy igen szép összecsapást, ne várjunk hulla-, és vértengert. Ez a világ teljesen más, itt bizony egy jól sikerült vágás is eldönthet egy csatát. Aki nem szereti, ha a két ellenfél két percen át csak bámulja, és kerülgeti egymást, neki se kezdjen.
Aki viszont szeretne megismerkedni a szamurájok nem annyira csillogó világával (nem, itt nem azt fogjuk látni, amit a „Sógun” bemutat), az élet nehézségeivel egy éppen letűnni készülő világ tradícióival, annak tökéletes. 

http://picturevip.com/images/samurai021.jpg


Mindenkinek szívből ajánlom, de azoknak, akik tovább akarnak lépni, és tényleg érdekli őket ez a kultúra, azoknak feltétlenül.
A „trilógia” valójában három egymástól teljesen elkülönülő, nem összetartozó filmet jelöl, amiket a rendezőn kívül Shuhei Fujusawa neve fémjelez, vagyis az író-rendező páros együtt dolgozott mindhárom darabon, ami hangulatában, stílusában elég meghatározó vonásokat hozott létre.


http://1.bp.blogspot.com/-DaEe0wfxAzw/TZtbWl26ixI/AAAAAAAAAHQ/_lAAz9tat6w/s1600/rec_1221_080.jpg


„Az alkonyat harcosa” egy férfiról szól, aki felesége halála után egyedül marad két kislányával. Társai az „alkonyati” gúnynévvel illetik, amiért alkonyatkor mindig hazaindul, hiába hívják mulatni, és szórakozni. Élete jóval nehezebb, mint sejthető, egy ostoba, kikényszerített párbaj után azonban elterjed róla, hogy milyen félelmetes kardforgató.  Így amikor egy veszélyes ellenféllel kell leszámolni, aki eddig mindenkit megölt.. nos, akarja, vagy sem (nem akarja, de közlik vele, hogy a véleményét nem kérdezték) neki kell szembeszállnia vele. Nem árulok el minden részletet, de japánokhoz képest kellemes happy end vár ránk, a film visszafogott, kellemes stílusában. Már amennyire létezik náluk ez a befejezés…

http://www.moviedevil.com/images/bd/fkD2lWfg1L.jpg

„A rejtett penge” a hármas második darabja. Megtudhatjuk belőle, milyen szabályok vonatkoznak azokra, akik nem teljesítik hűen a parancsot, hogy mi történhet, vagy történik a családokkal, ha a szamuráj vállalja, vagy nem vállalja a szeppukut, megtudhatjuk, milyen érzés, amikor legjobb barátod megölésére küldenek, és mindezek után mégis mennyi kell még ahhoz, hogy felemeld a fejed, és bosszút állj. Természetesen a szerelmi szál itt is adott, és végigkíséri a filmet a maga kellemesen lágy,, melankolikus voltán.
A harmadik darab talán a legmegrázóbb, bár azt hiszem ez is, mint minden, emberfüggő.

https://lh3.googleusercontent.com/-t9mRpRktZ88/TX2Yaop7nCI/AAAAAAAAByU/leGNTJH4MMs/s1600/bushi+no+ichibun.ISO_snapshot_00.06.14_%255B2011.03.13_21.18.41%255D.jpg

A  „Szerelem és Becsület” ismét egy alacsony rangú szamuráj életébe enged bepillantást, aki az elején többé-kevésbé jól, és elégedetten él. Előkóstoló a nagyúrnál, ami magával hozza a végzetét, egy mérgezett étel miatt megvakul. Családja kellemetlen helyzetbe kerül, mivel elveszítette a munkáját,  - és nem meglepő módon az életkedvét – sorsuk egyre nehezebb. Nem javul a helyzet, amikor feleségének segítséget ígérnek, és ő feláldozza magát azért, hogy férje jövedelme megmaradjon. Szépen, árnyaltan mutatja be a film a családon belüli hatalmi erőket, és érzékelteti, mennyire nehezen éltek meg a szamurájok (több cikket is megérne, hogy miért alakulhattak ki ilyen sorsok, de ez egy teljesen másik téma) Amikor a főhős megtudja, hogy az, aki segítséget hazudott, mit tett, vaksága ellenére bosszút esküszik, és a film végén párbajra hívja. A többi maradjon meglepetés azoknak, akik úgy döntenek, hogy megnézik. Érdemes.


https://www.trigon-film.org/en/movies/Love_and_Honor/photos/large/lovehonor_0.jpg

Talán valamikor írok még japán filmekről. Egy másik kategóriáról, a következő lépcsőről. A középhaladóknak.
Ez a kis ízelítő jó arra, hogy ismerkedjünk a kultúrával, hogy többet tudjunk meg a szamurájokról, mint amik a mangák, és animék sugallnak, és jó arra, hogy egy kicsit elmélázzunk szerelmen, becsületen, barátságon, és sorsokon. Kellemes mozizást azoknak, akik úgy döntenek, kipróbálják.


(kép, Jason Engle)


http://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s--4rBMgL5f--/c_fit,fl_progressive,q_80,w_636/18lqixomvufcdjpg.jpg
banner
Previous Post
Next Post

Partnereink

Partnereink