Tisztelt Olvasók!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy elindult az ÚjBekezdés kulturális portál. Ezzel az Uploaded Magazin aktivitása megszűnik, azonban a rajta lévő tartalmak megőrzése érdekében archívumként megmarad, amely az új felületen is elérhető lesz.

Ugyanazon elvek mentén, jobb technikai feltételekkel, és hatalmas lendülettel folytatjuk.

Köszönjük az eddigi szerkesztők munkáját, különösen Tóth Juditét, valamint köszönjük nektek is!

Találkozzunk az új oldalon!


Üdvözlettel:

A szerkesztőség


2014. augusztus 21., csütörtök

FELEDÉS, EMLÉKEK, LABIRINTUS

Könyvbemutató – James Dashner: Az útvesztő
Írta: Fejes Valentin

Bár James Dashner a források szerint egyike a legnépszerűbb fantasy-íróknak az Egyesült Államokban, neve sokáig ismeretlen volt számomra. Egy szívemnek nagyon kedves ismerős ajánlotta figyelmembe a szerző Az útvesztő című könyvét, amely a Cartaphilus Könyvkiadó gondozásában jelent meg alig pár évvel ezelőtt, egészen pontosan 2012-ben.

Főhősünk, Thomas valami oknál fogva a nevén és még pár dolgon kívül semmire sem emlékszik… ráadásul azt sem tudja mire vélni, hogy egy ütött-kopott liftben tér magához. Mikor kéjutazása véget ér, egy korántsem barátságos vidéken tér magához: ezt a felettébb rejtélyes környéket, melyet nemes egyszerűséggel Tisztásnak neveztek el, csak tizenéves fiúk lakják. Mint Thomas később megtudja, egyes veteránok már két éve tengetik újdonsült életüket ezen a helyen; a hatalmas falak pedig, amelyek körbeveszik a Tisztást, az úgynevezett Útvesztőhöz tartoznak. A gigászi labirintus falai menedéket nyújtanak a fiataloknak – amire szükségük is van, hiszen az Útvesztőn túl veszélyes lények leselkednek. A srácok lassan-lassan alkalmazkodnak az új körülményekhez, ám amint Thomas és egy őt követő vendég feltűnik a színen, a Tisztás élete fenekestül felfordul.
A Carta Young sorozat egyik legfrissebb kötetének ajánlásában azt ígérik, hogy le sem tudjuk majd tenni Az útvesztőt – és ez bizony sok olvasónál be is igazolódhat. Egyrészt azért, mert a fejezetek igencsak rövidek lettek (alig pár oldalasak), melyek végét sikerült úgy lezárni, hogy tovább kelljen olvasnunk a könyvet. Másrészt pedig Az útvesztő története egyedi és izgalmakkal teli – lesznek olyan szereplők, akiknek szurkolhatunk majd, de olyan figurák is, akiket legszívesebben egy pár vasbetétes bakanccsal térítenénk jobb belátásra.

Az olvasottak után nem fér hozzá kétség, hogy Az útvesztő rövid időn belül olvasók százainak kedvencévé válhat: ám arcunkról hamar lehervadhat a mosoly, hiszen a könyv csak az első része egy trilógiának, így a folytatásra még várnunk kell. Ám csüggedésnek helye nincs, hiszen a Dashner művéből készített, azonos című filmadaptáció idén szeptemberben kerül a mozikba.

A kép forrása: Google
banner
Previous Post
Next Post

Partnereink

Partnereink